Boek
Nederlands

Kaatje pech

Brigitte Minne (auteur), Lucy Elliott (illustrator)
+1
Kaatje pech
×
Kaatje pech Kaatje pech
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Kaatje pech / Brigitte Minne ; met tek. van Lucy Elliott
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Lucy Elliott
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2002
111 p. : ill.
ISBN
90-5838-132-3

Besprekingen

In het verhaal over Kaatje Pech worden twee verhaallijnen uitgetekend. Enerzijds gaat het erom dat de ouders van Kaatje hun dochter een echte pechvogel vinden en daar wat aan willen doen. Anderzijds bedenkt Kaatje samen met haar Afrikaanse vriend een plan om de winkel van haar vader, een schoenlapper, weer te doen draaien. Beide verhaallijnen komen op het einde samen. Kaatje Pech maakt dan duidelijk dat ze eigenlijk in vergelijking met heel wat mensen niet zo'n pechvogel is én ze slaagt erin om meer mensen naar de winkel van haar vader te doen komen.

Het verhaal is op z'n minst merkwaardig. In het begin hangt het nogal warrig aan elkaar en vraag je je af waar het hier om te doen is. Sommige passages zijn te gek om los te lopen. Zo rijdt Kaatjes papa bijvoorbeeld met een step in de tuin en speelt Kaatjes moeder in de zandbak. Om Kaatjes pech te doen verdwijnen, experimenteren de ouders zelfs met Afrikaanse rituelen en doen ze uiteindelijk een beroep op een televisieprogramma voo…Lees verder
Kaatje is een meisje dat wel voor het ongeluk lijkt te zijn geboren. Elke dag heeft zij wel een keer pech met het een of ander. Vandaar haar naam 'Kaatje Pech', die haar vriendje haar liefkozend heeft gegeven. Zelf zit Kaatje er niet mee; zij weet steeds iets positiefs uit haar pech te halen. Het had nog erger kunnen zijn. Het verhaal begint met korte hoofdstukjes van ongeveer twee bladzijden en een korte krachtige titel. Gaandeweg het boek worden de hoofdstukken langer en de titels idem dito. De tekst is in korte zinnen en niet te moeilijke woorden. Overzichtelijke bladspiegel. De zwartwit met grijze tekeningen zijn ietwat karikaturaal en passen goed bij het verhaal. Het omslag bevat een kleurentekening in bruin met blauwe tinten van een levendige Kaatje in spagaat met de titel in gestempelde hoofdletters. Leuk boek voor pechvogels en anderen die wel houden van een lachboek. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia