Boek
Nederlands

Sien en Yassin

Brigitte Minne (auteur), Erika Cotteleer (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Sien gaat met haar moeder en poes Moes in de stad wonen. Ze komen in een flat tussen Turkse en Marokkaanse mensen. Het wordt spannend als Moes verdwijnt. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Sien en Yassin / Brigitte Minne ; ill. Erika Cotteleer
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Erika Cotteleer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2000
110 p. : ill.
ISBN
90-6822-694-0

Besprekingen

Sien verhuist met haar moeder en poes Moes naar de grote stad. Ze komen daar te wonen in een flat tussen de buren die van Marokkaanse en Turkse afkomst zijn. Ze passen zich snel aan. Sien doet dat vooral op school. Ze krijgt contact met haar buurjongen Yassin. Door allerlei oorzaken loopt Moes weg. Yassin probeert hem op te sporen, maar Sien denkt daar aanvankelijk heel anders over. Het boek geeft een aardig beeld van de samenwerking tussen de verschillende culturen. Vaak blijft het bij folklore. Het beeld van de school met eindeloos veel projecten staat nu wat meer ter discussie. Dit boek is vanuit de onderwijspraktijk ontstaan. De omgang van de mensen met elkaar is goed beschreven. Respect en waardering voor elkaar komen goed uit de verf. Dat er racisme bestaat, wordt aangestipt. De stijl is vlot. De slordig geverfde illustraties ondersteunen de tekst. Ze zijn komisch, kleurrijk en nodigen uit tot lezen. De inhoud is herkenbaar voor kinderen uit de stad. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia